Jenis-Jenis Material Tudung


Ada yang pilih tudung sebab material tudung, harga, jenis tudung dan macam-macam lagi. Kalau tudung tu best apa salahnya kan kalau kita invest sikit. Reward kepada diri lepas penat bekerja. Pengalaman sis, harga tudung dipengaruhi oleh 2 faktor iaitu material dan design. Kadang-kadang tambah satu lagi faktor iaitu brand. Ada brand yang kualiti tak bagus tapi sebab orang kenal kita pun sanggup bayar mahal-mahal sebab nak tunjuk dekat kawan-kawan yang kita pakai tudung mahal. Sebenarnya yang penting keselesaan kita memakai tudung tu.

 Ciri-ciri pemilihan tudung:

Licin, Matte (Tak Licin),

Stretchable,

Mudah dibentuk bagi Tudung Bawal,

Tebal, Nipis dan tidak pekak,

Panas, Sejuk,

Kain lembut dan Flowy, Kain Keras dan sukar dibentuk untuk tudung bawal,

tidak perlu iron, senang renyuk,

Fiber kelihatan jelas, fiber halus dan kelihatan licin,

Ramai yang masih keliru nak pilih material tudung yang sesuai dengan bentuk muka. Bentuk muka ada banyak bentuk. Ada yang bujur, ada yang bulat, ada yang segi dan macam-macam. So nak tahu material yang paling sesuai sebenarnya kena cuba semua baru tahu material apa yang sesuai. Kat sini kami senaraikan jenis-jenis material tudung yang biasa digunakan dan kelebihan dan kekurangan material bergantung kepada jenis tudung iaitu bawal, shawl atau instant shawl.

Senarai Material Yang Biasa Digunakan Untuk Tudung:

  1. Cotton

Tudung jenis ini mudah digayakan kerana daripada jenis kain cotton dan punyai gred. Ia mudah dibentuk pada wajah dan bersifat sejuk dan terletak kemas saat digayakan. Biasanya ia berbentuk empat segi sama dan boleh digayakan dengan pelbagai gaya.

Ciri-Ciri Material: Licin, Matte (Tak Licin), Stretchable, Mudah dibentuk bagi Tudung Bawal, Tebal, Nipis dan tidak pekak, Panas, Sejuk, Kain lembut dan Flowy, Kain Keras dan sukar dibentuk untuk tudung bawal, tidak perlu iron, senang renyuk, Fiber kelihatan jelas, fiber halus dan kelihatan licin,

Kesesuaian: Bawal, Shawl, Instant Shawl

  1. Cotton Voile

Tudung Yang menggunaan material cotton voile ni tengah trend sekarang ni. senang dibentuk. sejuk. tidak pekak. Tudung yang paling sesuai untuk Cotton Voile atau Cotton Voal ini adalah tudung bawal.

  1. Cotton Wafer

Cotton memang terkenal sebab tudung yang sejuk dan tidak panas. Cotton Wafer ni adalah tudung cotton yang bercorak wafer. Wafer cip komputer.

  1. Chiffon

Wah, anda dikatakan seorang yang berani jika memilih untuk memakai tudung daripada jenis kain ini. Ia bersifat licin dan terlalu sensitif. Perlu dijaga rapi, tetapi untuk memakainya, ada caranya.

Pastikan anda gandingkan dengan anak tudung jenis cotton pada bahagian dalam agar tudung ini tidak mudah lucut daripada kepala. Jika rajin, gunakan pin yang lebih untuk kemasan. Tudung jenis ini sangat sesuai untuk majlis-majlis rasmi.

  1. Chiffon Crepe

Chiffon selalu digunakan untuk tudung shawl. Chiffon crepe ini mempunyai ciri stretchable. Material yang stretchable ni memudahkan untuk tudung melekap pada muka. Sangat sesuai untuk tudung shawl.

  1. Bubble/Denim

Kain yang menjadi kegilaan sesetengah pemakai hijab. Ia kelihatan agak ranggi, namun masih sopan. Bersifat sejuk dan mudah digayakan. tudung bubble ni paling sesuai untuk travel kerana tidak perlu gosok. Namun, masa kini, bubble tidak lagi in trend.

  1. Lycra

Ada satu ketika, kain tudung jenis ini menjadi rebutan ramai. Ia mudah dijaga dan tidak perlu digosok. Penggayaannya pun lebih mudah dan kerana kain tudung jenis inilah terciptanya ikatan tudung tanpa pin ataupun peniti.

  1. Satin

Material tudung jenis satin ini juga agak sukar untuk digayakan. Tetapi kelihatan mewah dan feminin. Jika dililit di kepala akan kelihatan kemas dan terletak. Jadi, jadikan tudung jenis satin ini salah satu koleksi anda. Salah satu cara memilih tudung satin ini adalah dengan memastikan bahagian dalam tudung satin ini bersifat matte atau tidak licin. Boleh lihat contoh tudung Premium Shawl ini di page ButtonScarves

  1. Pearl Satin

Pearl Satin adalah satin yang mempunyai warna-warna lembut. tudung pearl satin sangat sesuai untuk membuat shawl. material yang paling bagus untuk membuat shawl kerana tidak tebal dan tidak nipis. material sangat sejuk. warna-warna semuanya lembut seperti warna pearl.

  1. Satin Maria

material satin yang agak tebal. ada yang suka menggunakan kain ini untuk membuat tudung bawal. kainnya yang matte di dalam dan licin diluar. agak elegan. warna yang shining di bahagian luar membuatkan pemakai tampak exclusive dan premium.

  1. Satin Silk

satin silk mempunyai banyak variasi. ada yang tebal, ada yang nipis.

  1. Satin Venus

material terbaru untuk satin yang sangat best. sangat nipis dan sejuk tetapi opacity tidak terlalu see through. sesuai dibuat tudung shawl dan tudung bawal. kemungkinan tudung dengan material ini akan menjadi trend selepas ini.

  1. Satin Crepe

satin yang stretchable. sangat best untuk dibuat tudung shawl kerana melekap di muka. agak kurang sesuai dibuat tudung bawal.

  1. Satin Maxmara

satin maxmara ini sangat exclusive dan agak mahal. kainnya agak tebal tetapi apabila dipegang sangat elegan.

  1. Bawal No 1

Bawal yang banyak dipakai di Kelantan. Bawal yang sangat bagus dan harga agak murah. teksture yang sejuk.

  1. Cornskin

Kain cornskin ni adalah kain campuran cotton dan crepe tetapi mempunyai teksture seperti cornskin. sangat sesuai dibuat travel kerana tidak perlu gosok. kebanyakkannya adalah tudung bawal dan tudung shawl tidak sesuai untuk dibuat menggunakan material cornskin ini.

  1. Ultrafine Voile Premium

tudung paling best. paling optimum iaitu paling sesuai dari segi kelembutan dan kekerasan. tidak keras dan tidak lembut. sangat sesuai dibuat tudung bawal. buat masa ini hanya ada satu jenama tudung sahaja yang menggunakan material ini.

Kredit: Tudungstor.com

KALENDAR ALAF 21
KATEGORI BUKU
Sebarang pertanyaan/jemputan, sila emelkan ke [email protected]