Jenis kolar untuk lelaki dan wanita. apakah jenis kolar?


Kolar adalah barang pakaian yang merupakan kain kain. Ia bersempadan dan menghias lehernya. Kolar sentiasa kelihatan dan sangat penting kerana ia memainkan peranan penting dalam mewujudkan imej yang harmoni.

Sejarah kolar di Rusia

Pada masa lalu, aksesori ini adalah sebahagian daripada pakaian apa pun yang amat diperlukan. Di Rusia pada abad XVIII, hampir semua jenis kolar telah dijahit secara berasingan daripada pakaian. Dan pada masa yang tepat mereka dipasangkan. Kolar standard waktu itu dibiarkan keluar dari bawah pakaian pada dua jari, sehingga ia menjulur belakang kepalanya.

Orang yang dijamin boleh membekalkan barang pakaian ini dengan butang emas dan perak, inskripsi, benang emas bersulam, mutiara.

Butang tembaga berfungsi sebagai hiasan untuk kerah orang miskin.

Penampilan di Eropah

Di negara-negara Eropah, pakaian ini muncul selepas Perang Salib.

Model pertama dibuat pada sangkar kawat, sebagai contoh, kolar berdiri teguh. Dia muncul di dunia fesyen pada abad ke-XIV dan menjadi sebahagian daripada pakaian lelaki.

Masa berlalu, semuanya berubah, dan bentuk kolar berubah.

Pada abad XVI, kolar mula menjadi lebih selesa, di samping itu, mereka menjadi sifat tetap pelbagai pakaian wanita.

Jenis utama kolar

Perincian kecil pakaian ini boleh dipanggil dengan selamat sebagai pemberi maklumat fesyen, kerana bentuk dan saiznya bergantung kepada trend terkini.

Walau bagaimanapun, bukan sahaja trend fesyen menentukan peraturan untuk memilih elemen ini. Sangat bergantung pada struktur angka, bujur muka, bahan yang dipilih dan tujuan langsung kerah.

Bergantung kepada trend yang bergaya, kolar boleh terdiri daripada pelbagai jenis: kecil, sempit, bulat, sangat besar, dengan pendirian, rata-rata, kerja terbuka, rajutan dan lain-lain. Tetapi jika dilihat dari sudut pemotongan, mereka dibahagikan kepada vtachnye, satu keping dan boleh ditanggalkan.

Pelbagai kolar

Vtachnye lebih mudah daripada keseluruhan. Yang terakhir ini digunakan apabila kesilapan dalam prestasi bahagian-bahagian tidak penting, dan juga dalam kes-kes di mana pemprosesan yang mudah diperlukan. Kolar satu keping biasanya dibuat pada blus terang, pakaian kasual.

Terdapat beberapa gaya kolar vtac, antara mereka yang paling terkenal jenis: dengan berdiri lurus, berbaring, diikat, rata-rata, kerah sedikit ketinggalan di belakang leher, jenis baju, kolar berdiri.

Semua jenis ini dibahagikan kepada 4 kumpulan utama:

 1. Berdiri
 2. Tetap giliran.
 3. Meletakkan rata.
 4. Jaket

 

Kolar berdiri

Kolar berdiri memberikan penjimatan dan keringkasan. Selalunya mereka didapati dalam hiasan pakaian luar, yang direka untuk musim sejuk, sebagai contoh, jaket, kot. Anda juga boleh mencari leher selesai dalam pakaian seperti perniagaan, seperti pelbagai jenis baju kaos.

 • Kolar pendirian tinggi - mengikat leher rapat dan berbentuk seperti sangkakala. Gaya ini juga termasuk jenis: kolar kolar, kolar mandarin, kolar corong dan lain-lain.
 • "Mao" - kolar berdiri, yang mempunyai pemotongan vertikal tanpa membulatkan tepi.
 • "Kolar" - kolar lembut, yang terletak dalam bentuk lipatan lembut.
 • "Stuart" - model ini, yang di bahagian atasnya mempunyai hiasan dalam bentuk renda.

Juga gaya popular "Itali", "jerung", "batten-down." Keterangan terakhir tiga disatukan dengan hakikat bahawa mereka memberikan baju lelaki itu rupa yang ketat dan ringkas. Leher, yang dibingkai oleh kerah seperti itu, menangkap mata, menarik perhatian kepada dirinya sendiri dari seluruh pakaian.

Masih berdiri kerah biasanya menghiasi pakaian luar: jaket, windbreakers, mantel. Mereka direka bukan sahaja sebagai gaya, tetapi juga melindungi dengan sempurna dari angin dan sejuk.

Berdiri kolar giliran

Kolar berdiri tegak agak serba boleh. Ia digunakan dalam reka bentuk pakaian wanita dan lelaki, dan di tapak semaian. Gunakan reka bentuk ini untuk mencipta model yang elegan dan untuk hiasan setiap hari.

Ia direka daripada dua bahagian - pemergian dan rak. Bahagian yang tersembunyi di dalam dipanggil pendirian, dan bahagian yang berada di luar dipanggil terbang.

Terdapat jenis kolar berdiri berikut:

 • jenis baju. Ia boleh mempunyai pelbagai konfigurasi berlepas dengan kedua-dua tepi tajam dan bulat;
 • Potong Polo adalah kerah kecil dengan dua atau tiga butang.

Salah satu contoh yang paling jelas mengenai kolar berdiri ialah kolar Schalke.

Kolar rata

Mereka juga dipanggil turndown.

Leher reka bentuk ini dirawat dengan menghadap. Biasanya, garis leher dilampirkan pada pakaian supaya kolar berada di antara kelebihannya dan menghadapinya. Jika tidak, kolar dipangkas pada menghadap, dan mahkota itu dilekatkan pada leher.

Gaya biasa kolar giliran:

 • Peter Pan, yang dinamakan sempena pahlawan sastera eponim, adalah kolar bulat kecil.
 • "Berta" - kolar bersaiz besar yang meliputi bahu. Selalunya diperbuat daripada renda.

Jika seorang wanita menganggap pelbagai jenis kolar pada pakaian, maka anda tidak boleh memikirkan kolar dilipat dengan tepi bulat.

Image

Contoh yang menarik dari jenis ini adalah kolar putih yang melengkapi seragam sekolah lama - pakaian coklat gelap pelajar Soviet.

Kolar jaket

Jenis ini biasanya dapat dilihat pada mantel, jaket, jas hujan.

Gaya popular jenis ini:

 • Kerah Inggeris adalah salah satu gaya yang paling popular untuk memotong pakaian luar gaya klasik, seperti jaket atau kot.
 • Apache - dibezakan oleh fakta bahawa ia mempunyai lap lebar dan pada waktunya muncul di dunia fesyen, menandakan simbol kebebasan lelaki. Jika pakaian mempunyai kolar apache, ikatan dalam kes ini dianggap tidak diperlukan.
 • Kolar mewah

  Kumpulan yang berasingan boleh dibezakan dengan kolar fantasi, yang sukar disatukan dengan jenis yang ada. Produk ini mempunyai kemasan berjenama leher dan mungkin terdiri daripada butiran yang paling tidak dijangka.

  Ini adalah jenis-jenis kolar yang ideal untuk pakaian, blaus dan blaus.

Salah satu contoh yang paling menonjol adalah busur yang terkenal Coco Chanel. Sekeping pakaian yang indah ini terdiri daripada selendang dua yang terikat pada leher. Aksesori ini akan memberikan keaslian dan romantik imej wanita.

Juga antara gaya popular kumpulan menarik ini termasuk jenis kerah berikut:

 • Kokilie - memakai baju leher dan blus, dibuat dalam bentuk sebuah shuttlecock. Kerah sedemikian dipotong di sepanjang sabit atau dalam bulatan dan dijahit ke leher;
 • Jabot adalah kolar renda kain ringan, dijahit ke leher.

Buat tangan sendiri

Setiap barang buatan tangan mempunyai nilai istimewa. Selalut wanita sering tidak suka membeli produk siap, tetapi untuk membuat kolar asal yang tidak ada orang lain.

Image

Secara semulajadi, semua jenis kolar di atas boleh dirajut atau dirajut. Jangan lupa bahawa ini agak sukar dilakukan. Sebelum memulakan kerja, adalah lebih baik untuk mempelajari pengalaman orang-orang yang telah mengurus pakaian ini. Untuk menentukan model.

Hari ini anda boleh menemui pelbagai kelas tuan pada bagaimana merajut kerah. Gambar-gambar dengan langkah demi langkah dan penjelasan terperinci akan memberikan gambaran lengkap tentang bahagian mana untuk menghampiri kerja. Ini adalah pengalaman yang sangat berguna yang tidak boleh diabaikan. Terdapat juga forum-forum tematik di mana para pereka kulit berkongsi pengalaman mereka. Di sini anda boleh bertanya soalan yang timbul semasa merajut. Sebagai peraturan, kolar dirajut secara berasingan, dan kemudian dijahit ke kolar produk. Jenis kerah yang paling biasa adalah kerah berdiri, kerah belokan dengan tepi bulat atau tajam, kuk, kolar renda, kolar kalung.

Memilih kolar wanita dalam bentuk muka

Bentuk produk tidak hanya mempengaruhi rupa pakaian, tetapi juga rupa pemiliknya. Kerana kolar itu adalah lanjutan muka visual, terperinci ini sama ada akan membantu secara visual melicinkan kelemahan kontur muka, atau, sebaliknya, menekankannya. Oleh itu, memilih aksesori ini, perlu mengambil kira nuansa luar, supaya ia benar-benar menjadi perhiasan.

Terdapat beberapa cadangan yang akan membantu anda memilih kolar.

 1. Bagi wanita yang mempunyai muka panjang, sesuai gaya klasik dan kerawang yang mempunyai tepi bulat.
 2. Pemegang bujur muka bulat adalah lebih baik untuk membuat pilihan memihak kepada kolar dengan hujung yang tajam. Garis lembut dan licin akan menekankan bentuk muka.
 3. Mereka yang mempunyai leher panjang, harus diutamakan untuk berdiri kolar atau kolar berdiri, sebagai contoh, pilih gaya Apache.
 4. Mereka yang mempunyai leher pendek adalah lebih baik untuk mengelakkan jenis kolar dan jenis kolar mewah. Gaya sedemikian adalah lebih baik untuk memilih pemilik badan berbentuk pir.
 5. Kolar lebar, lap mewah, yang berkembang ke bahagian atas, menghiasi pakaian wanita yang mempunyai bentuk A, berdiri dengan bahu yang sempit dan pinggul lebar.

Kami menekankan maruah lelaki

Lelaki, serta wanita, kadang-kadang teliti tentang penampilan mereka. Terutama akut ialah persoalan orang yang bekerja dalam bidang perniagaan dan mesti mematuhi kod berpakaian ketat. Adalah wajar bagi lelaki sedemikian dapat membezakan kolar Bahasa Inggeris klasik dari kolar berdiri.

Image

Jika anda tahu peraturan mudah, bimbang tentang kolar yang salah tidak perlu.

 1. Bulat dan wajah yang luas dapat dilihat dengan sempit kerah belokan dengan sudut panjang. Dalam kes ini, anda harus mengelakkan gaya yang mempunyai hujung bulat dengan penjuru jarak jauh.
 2. Bagi pemilik wajah yang memanjang, model yang diletakkan dengan baik dengan simpulan tali leher yang besar akan berfungsi dengan baik.
 3. Leher panjang akan sangat bertopeng dengan kolar berdiri atau kolar belok yang tinggi dengan butang.

 

Kredit:Herewomentell.com

KALENDAR ALAF 21
KATEGORI BUKU
Buku terlaris

Novel
KRAF
  UMUM
   RESEPI

    NEWSLETTER

    Sebarang pertanyaan/jemputan, sila emelkan ke [email protected]