Jenis-Jenis Rod Langsir Untuk Langsir: Versi Yang Dipasang Di Dinding


Pengubahsuaian perumahan untuk beberapa adalah pengalaman yang menyeronokkan dan satu langkah penting ke arah meningkatkan fungsi rumahnya, dan untuk pembaikan lain - penyeksaan benar. Ia begitu sukar untuk mengira segala-galanya, untuk membeli bahan yang perlu, pertimbangkan setiap perincian. Dan akhirnya, apabila pembaikan telah sampai ke penghujungnya, masih memikirkan bagaimana untuk membuat rumah anda selesa dan selesa. Jadi mengapa tidak bermula dengan agak ketara untuk peranti perkara bilik? Iaitu dari cucur atap untuk langsir, yang, walaupun hampir tidak kelihatan, adalah asas untuk menghias tingkap, dan kemudian seluruh bilik.

BERBIRAI HIAS KLASIFIKASI UMUM

Semua landasan dibahagikan kepada beberapa kumpulan mengikut kriteria tertentu: di pengikat aksesori yang digunakan dan, sudah tentu, pada "rangka" iaitu, oleh struktur cucur atap. Untuk memilih cucur atap yang terbaik daripada setiap item, anda hanya mengambil melihat lebih dekat perbezaan dan persamaan, untuk menganalisis jenis rod tirai tirai gelap terus. Foto dikumpulkan di sini menunjukkan beberapa model yang boleh menjadi pelengkap yang unik untuk kawasan pedalaman di rumah.

JENIS CUCUR ATAP OLEH CARA PEMASANGANNYA

Oleh itu, jenis rod langsir untuk langsir: dinding (photo memaparkan perbezaan dengan huraian) dan siling. Dalam masa kita, kita sama-sama popular kedua-dua pilihan, perkara utama - untuk memilih salah satu yang paling sepadan dengan bahagian dalam bilik. Plus, setiap bentuk berbirai hias mengandungi masih banyak subspesies, dan jika untuk menimbang faedah masing-masing, anda boleh mencari pilihan yang benar-benar layak.

BERBIRAI HIAS DINDING

Jenis yang membayangkan kewujudan siling yang agak tinggi, dan dengan itu jarak yang besar antara bahagian atas pembukaan tingkap dan garis siling. Ia tidak menghairankan bahawa ini jenis rod langsir adalah yang paling biasa. Beliau adalah universal sesuai untuk mana-mana bilik, dan akan sangat diperlukan jika rumah tersebut mempunyai siling. Dalam kes ini, kumai dinding adalah lebih mudah untuk mengikat siling, dan masa pemasangan berkurangan.

BERBIRAI HIAS SILING

Mendapat jenis populariti berbirai hias, yang semakin mantap mengambil tempatnya di rumah-rumah ramai orang. Seperti namanya, anda boleh meneka bahawa ini jenis rod langsir dipasang terus ke siling, yang bermaksud bahawa siling di rumah bukan ketinggian terlalu menonjol atau tingkap pembukaan direka dalam apa-apa cara bahawa ia mendapat bingkai atas ke siling betul-betul. Berat maruah kumai siling adalah bahawa mereka inexplicably berjaya visual membesarkan ruang bilik.

Tidak seperti cucur atap dinding, terdapat berbirai hias siling. Jenis kayu kumai benar-benar konsisten dengan jenis dinding, berbeza hanya di tempat pengunci. Walau bagaimanapun, jika dinding cucur atap sekaligus ia adalah jelas bahawa sebagai perkara dari siling, terutama dengan siling regangan? Ia dibahagikan jenis berbirai hias untuk langsir di dalam bilik dengan siling regangan untuk ledges kelihatan dan tidak kelihatan.

Untuk ciri-ciri yang boleh dilihat dengan pemasangan antara siling dan langsir rod kayu yang sangat kecil, yang kemudiannya dipasang tebing. Minus berbirai hias ini membersihkan nama mereka - reka bentuk yang tidak akan dapat menyembunyikan sepenuhnya tanpa mengganggu skala keseluruhan dari bilik itu, kerana ia adalah perlu untuk menutup panel baguette.

ledges tidak dapat dilihat dalam hal ini pesaing pintasan. Dengan menetapkan kumai seperti di dalam bilik, anda tidak boleh membantu untuk berfikir bahawa langsir turun dari siling. Kelihatan hiasan tingkap ringkas dan dengan rasa. Walau bagaimanapun, tidak seperti birai hias boleh dilihat, jenis ini melibatkan pemasangan kompleks. Jenis berbirai hias (penerangan gambar) yang siling regangan, seperti yang telah berkata, adalah sama dengan dinding kayu kumai: Ceiling pusingan dipilih, baguette, tali, dan ledges kereta api walaupun digabungkan.

JENIS BERBIRAI HIAS KEPADA KHUSUS STRUKTUR LUARAN

Malah, terdapat hanya lima jenis utama rod langsir, setiap satu daripada yang biasa kepada mana-mana orang di luar, walaupun tidak dengan nama - ia pusingan birai hias, tali, profil, baguette dan kereta api. Walaupun apa-apa senarai pendek pereka berjaya mencipta lebih dan lebih "derivatif" jenis ini ya, ditambah juga gabungan yang menggabungkan beberapa elemen daripada beberapa spesies. Oleh itu, ia ternyata bahawa jenis berbirai hias sebenarnya tidak begitu sedikit bilangannya dan oleh itu, ia akan menjadi mungkin untuk memilih model tertentu anda.

KUMAI PUSINGAN

Yang paling biasa dan sesuai untuk mana-mana bilik dan apa-apa jangka. Mengapa yang paling sering digunakan hanya jenis apa-apa rod langsir untuk langsir? Kerana mereka adalah menghairankan mudah untuk memasang, tidak memerlukan penjagaan tambahan untuk kelihatan elegan dan agak boleh dipercayai.

Struktur jenis ini berbirai hias juga tidak sukar untuk membayangkan: tiga atau lebih kerap dua paip diameter yang berbeza digabungkan ke dalam satu struktur yang menyimpan langsir dan tulle. Jika kita menganggap varian paip double cornice klasik bulat, ini tiub diameter tebal 7 cm dan diameter paip nipis 5-10 mm. Pertama menyimpan langsir secara langsung, yang kedua bertujuan untuk renda. Bahan untuk pembuatan acuan bulat boleh menjadi apa-apa: daripada kayu kepada logam - ia hanya satu lagi tanda kesejagatan jenis ini.

BERBIRAI HIAS BERTALI

Dari rod pusingan mudah struktur dibezakan iaitu bukan beberapa tiub digunakan hampir tidak dapat dilihat kabel keluli. struktur luaran seperti membolehkan tidak beban siling atau dinding dan kelihatan sangat kemas dan agak luar biasa. Terbaik dari semua adalah berbirai hias akan kelihatan dalam bilik di mana gaya digunakan seperti Art Nouveau, kerana mereka kelihatan lebih moden daripada kayu kumai bulat, dan oleh itu untuk hiasan mudah dari bilik tidak selalunya sesuai. Satu-satunya kelemahan yang ketara dari jenis rod langsir adalah bahawa mereka tidak direka untuk langsir yang berat, kerana mereka terlalu rapuh. Jadi, jika untuk menghiasi bilik cukup langsir nipis dan udara atau versi tulle dengan tali berbirai hias ideal.

BERBIRAI HIAS

Berbirai hias Pilihan yang paling mudah bagi mereka yang mempunyai tingkap disusun dalam apa-apa cara yang mereka membentuk sudut. Lain-lain jenis berbirai hias dalam kes ini tidak akan kelihatan sebagai elegan sebagai profil (cucur atap sudut). ciri struktur adalah bahan yang fleksibel yang dibuat, dan juga di cucur atap bulat, tiub - adalah aluminium. Lebih tahun persekolahan akan teringat bahawa logam ini adalah sangat mulur, dan oleh itu memberikan apa-apa bentuk yang dikehendaki tidak sukar. landasan seringkali berprofil digunakan untuk hiasan tetingkap dalam bentuk gerbang atau untuk memproses tingkap unjur yang besar.

BERBIRAI HIAS ORIEL

Bercakap fleksibiliti paip aluminium, ia harus menunjukkan bahawa reka bentuk atap seperti bukaan unjur yang besar dan kelebihan yang paling biasa. Bay tingkap - yang bertopi bulat dengan tingkap di dinding bilik. Semua tetingkap bersudut antara satu sama lain, kerana model standard berbirai hias sini anda tidak akan menguruskan. Malah, bagi teluk sesuai bukan sahaja khusus tetapi juga tali, bulat dan lain-lain jenis rod tirai tirai gelap terus.

Dinding-bay tetingkap cornice atau siling digunakan di mana unjuran seni di dinding bilik itu rentak bagus. Dalam kebanyakan kes, pemilik rumah memilih untuk tidak melakukan dua atau lebih kumai berasingan pada setiap tingkap dan cornice berterusan serta-merta pada semua tingkap. Dalam kes seperti ini, birai hias - pilihan ideal. Convenience adalah semua dalam kemudahan yang sama memberikan apa-apa bentuk cucur atap. Iaitu, di bawah apa jua sudut bukan satu tetingkap membuka berbanding dengan yang lain, cornice boleh mengambil bentuk sudut ini.

BERBIRAI HIAS BAGUETTE

Dari sudut pandangan estetik, jenis cucur atap paling indah, sebagai penerima dan semua struktur penahan secara keseluruhan meliputi jalur trim atas. Kepelbagaian fungsi berbirai hias ini dalam reka bentuk tali boleh dipilih untuk memenuhi setiap rasa dan warna. Sama ada hiasan, tiruan logam berharga atau hanya lukisan yang dipilih dalam warna lantai, ia adalah cornice yang akan kelihatan dengan baik sekali mana-mana bilik. Oleh itu, Framing cornice, harmoni dipadankan dengan bahagian dalam bilik, akan menjadi kemuncak ruang reka bentuk.

KUMAI KERETA API

Satu lagi pilihan yang hebat untuk pemilik dengan Sills sempit windows - kereta api, atau, dalam erti kata lain, bas, birai hias. Reka bentuk, semula dilindungi-dari atas bar yang elegan, bersembunyi sistem penahan terdiri daripada aluminium atau plastik yang dengan alur khas. Ia adalah di sana yang dimasukkan ke cangkuk kecil dan klip yang berada di landasan, bergerak bersama-sama struktur.

JENIS KEMASAN KEPADA KELENGKAPAN

Aksesori dalam kes ini - yang tidak dapat dilihat di pelekap pandangan pertama yang menghubungkan tirai gelap terus ke cucur atap. Dan di sini ada senarai yang luas. Kelengkapan boleh berfungsi sebagai cangkuk dan klip, pengapit, gelung, eyelets dan sebagainya. D.

Cangkuk dan klip - pilihan biasa, membolehkan anda untuk membuka dan menutup tirai sama sekali senyap.

Klip yang melekat pada cincin alih - sebagai pilihan mudah kerana mata kail.

Loop - jenis perkakasan yang menonjol dari jumlah itu, kerana gelung tidak melekat pada cucur atap dan ke tirai yang sangat, iaitu, ia adalah merupakan sebahagian. Kelebihan pemasangan ini adalah ketenangan lengkap apabila anda bergerak langsir dari tempat ke tempat.

Eyelets - logam biasa atau cincin plastik yang mempunyai diameter yang lebih besar daripada diameter panduan diperlukan struktur cucur atap. Supaya berdering dengan mudah dan tanpa rintangan, akan slaid di sepanjang tebing. Jenis-jenis rod langsir untuk langsir dengan eyelets seluas yang kumai dengan cangkuk.

Kredit: Delachieve

KALENDAR ALAF 21
KATEGORI BUKU
Buku terlaris

Novel
KRAF
  UMUM
   RESEPI

    NEWSLETTER

    Sebarang pertanyaan/jemputan, sila emelkan ke [email protected]