Cangkuk langsir: gambaran keseluruhan jenis popular dan petua memilih


Di antara pelbagai aksesori popular yang digunakan untuk menghiasi pembukaan tingkap, cangkuk asli untuk langsir dan langsir sentiasa menduduki tempat yang istimewa. Selain fakta bahawa unsur-unsur fungsional ini menjamin pergerakan lancar tirai pada kura-kura, mereka juga boleh muncul sebagai perhiasan yang bergaya dan cukup terjangkau.

Ciri-ciri dan tujuan

Gantung langsir pada cangkuk yang berbeza boleh dikaitkan dengan kaedah yang paling menjimatkan ruang hiasan. Peranti ini boleh digunakan sepenuhnya di mana-mana bilik yang dibuat dalam gaya yang popular.

Untuk menggunakan produk ini di atap tidak memerlukan pengetahuan khusus, kerja semacam ini dapat dengan mudah dilakukan dengan tangan anda sendiri.Hanya perlu melakukan semua tindakan dengan hati-hati, sambil cuba tidak merosakkan aksesori yang tersedia dan kain itu sendiri. Cangkuk sering dijual satu demi satu atau berpuluh-puluh, tetapi anda sentiasa boleh membeli pita selesai dengan cangkuk sudah melekat padanya.

Idea ini hanya sempurna jika anda mempunyai masalah dengan cepat dan cantik menggantung langsir baru anda pada cangkuk sedia ada. Ia akan memudahkan proses penetapan langsir. Selalunya pemasangan dari cangkuk yang indah boleh dipanggil secara berbeza, segala-galanya di sini mungkin bergantung pada peranti mereka dan tujuan semantik. Tugas utama aksesori tersebut adalah untuk memperbaiki langsir, langsir atau tulle dan langsir di buaian yang tinggi. Oleh kerana kekhususan reka bentuk produk, tirai akan bergerak dengan perlahan, dan tidak akan ada keperluan untuk membuat usaha tambahan untuk menarik mereka keluar.

Lekapan tirai semacam ini sering dikira baik pada hiasan tradisional jenis tali, pada model dengan alur khas, dan pada produk klasik jenis pusingan. "Telinga" yang sangat besar dengan pengikat akan membantu cangkuk yang bergaya untuk memainkan peranan sebahagian besar peralihan penting antara cincin besar dan kain tirai.

Sebagai tambahan kepada kualiti di atas, cangkuk untuk langsir mempunyai beberapa kelebihan yang sangat mengagumkan.

 • Ini adalah pilihan paling ekonomik untuk harga dan kos tenaga selepas memancing.
 • Jika betul untuk mengeksploitasi mereka dan dengan serta-merta memperoleh pilihan yang paling menguntungkan, maka sangat mungkin untuk menjangkakan bahawa cangkuk ini akan berlangsung selama bertahun-tahun.
 • Jika satu cangkuk tidak disengajakan secara tidak sengaja, anda boleh dengan mudah menggantikannya.
 • Di antara ciri-ciri positif cangkuk langsir juga boleh menyerlahkan kebolehpercayaan yang tinggi, dan pada masa yang sama ia juga murah. Anda boleh membeli bilangan pengikat yang diperlukan, tetapi perkara utama - jangan lupa untuk membeli beberapa cangkuk dalam simpanan.
 • Unsur pengikat ini sangat mudah dipasang.
 • Mereka boleh dibeli untuk langsir atau langsir, untuk tulle atau untuk tirai jenis lain.
 • Anda boleh menyimpan pada cangkuk gaya lama atau penyelesaian yang sepenuhnya baru dan kreatif untuk melampirkan langsir anda

Spesies popular

Untuk memilih pilihan pengikat yang terbaik, anda perlu memahami pelbagai jenis hiasan dan lain-lain jenis cangkuk di pasaran dan ciri-ciri mereka. Sesetengah produk akan dilampirkan ke atap dengan bantuan pemegang-cincin khas.

 • Produk tersembunyi dan barangan yang direka untuk hiasan. Peranti yang tersembunyi dibuat dari jenis bahan yang tidak mencolok dan kelihatan supaya mereka mudah bersembunyi di balik lipatan tirai atau di bawah atap. Produk untuk atap hiasan jarang berlaku. Ini adalah satu set aksesori yang sangat bergaya yang akan memegang tirai rapat dan memainkan peranan unsur-unsur menengah hiasan.
 • Produk dari plastik dan dari logam. Cangkuk plastik adalah pilihan yang murah dan baik. Mereka tidak sesuai untuk tirai yang terlalu berat dan langsir jenis langsir, tetapi mereka boleh dengan mudah menahan langsir cahaya. Kelebihan utama pilihan ini adalah operasi senyap. Terdapat pilihan dan kelemahan yang signifikan - dari masa ke masa, kekuatan produk boleh berkurang, yang mungkin merosakkan penampilan dan fungsi mereka. Produk logam diperbuat daripada aluminium atau tembaga, kurang kerap keluli. Unsur-unsur ini jauh lebih kuat dari plastik, tetapi juga tidak dapat mengatasi tirai berat, yang mempunyai banyak lapisan.
 • Bahan tidak bermutu tinggi boleh berkarat dan menyebabkan bintik-bintik gelap di permukaannya. Pada masa kini, 2 bahan - plastik dan logam - telah digabungkan secara aktif,untuk menggunakan bahagian terbaik mereka dan menyembunyikan semua kelemahan.

 • Buka dan tutup. Bahagian ini mempunyai ciri-ciri mereka sendiri. Pada terbuka lebih mudah untuk melengkapkan gelung tirai. Untuk mencuci langsir ini, anda tidak perlu menarik rentetan, tetapi pada masa yang sama tergantung langsir satu gelung akan menjadi sangat panjang. Jenis cawan tertutup tidak akan melompat gelung, jadi anda tidak boleh takut untuk menggerakkan langsir ke arah yang betul.
 • Jenis utama dan peralihan. Unsur-unsur boleh memainkan peranan kedua-dua penyelenggara bebas dan pautan khas, contohnya antara cornices dan grommets, eyelets hiasan atau idea-idea kreatif lain untuk hiasan.
 • Dalam subspesies berasingan boleh dikaitkan dengan unsur-unsur yang dimaksudkan untuk menetapkan pickup. Tugas utama mereka adalah untuk menjaga bentuk bulat yang indah dengan "menarik mereka" ke arah salah satu dinding. Butir-butir mungkin tidak dapat dilihat atau sebaliknya. Anda boleh mencari cangkuk ini dengan unsur-unsur hiasan dalam bentuk tunas bunga, pelbagai bentuk. Unsur-unsur untuk merebut dipasang dengan kuat ke dinding. Reka bentuk elemen boleh sama dengan reka bentuk buas sendiri, sering kali mungkin untuk mencari set siap aksesori ini.
 • Tirai boleh diperbaiki dan dengan bantuan merebut. - butir-butir ini menyerupai pin rambut dan digunakan untuk mengekalkan bentuk kanvas yang dipasang tanpa perlu bergerak ke dinding. Di sini anda juga boleh menggunakan cangkuk khas yang menutup aksesori dari bahagian dalam kain. Untuk melepaskan melekat pilih hanya subspesies cahaya logam atau kayu, serta plastik.
 • Tirai langsir boleh dilakukan dengan menggunakan klip yang dipanggil. Ini adalah produk plastik atau paling sering elemen dari asas logam yang mempunyai mekanisme penjepit yang terdiri daripada 2 pesawat. Alat klip ini perlahan-lahan melekat pada langsir, tetapi tidak direka untuk berat badan yang besar. Terdapat sebilangan besar jenis klip ini. Produk logam, dengan gigi yang kuat, sering dijumpai di bawah nama "kepiting" atau "buaya".
 • Tirai digantung pada apa yang dipanggil "blochki". Ini adalah grommets kecil yang datang dengan tali. Penggunaan pengapit sebagai hiasan tidak akan memerlukan kekecohan panjang dengan gelung dan akan memberikan peluang untuk menekuk tirai ke ketinggian yang diinginkan dari bilik. Kelemahannya adalah bahawa mereka bermasalah untuk membetulkan diri mereka sendiri.
 • rdapat klasifikasi cangkuk popular yang lain mengikut kriteria berikut.

 • Jenis peranti mengunci - dalam bentuk selak atau tanpa kunci sama sekali.
 • Tujuan fungsi - produk adalah putar dan tidak berputar; dalam bentuk "klip", "siput" atau "buaya". Cangkuk dengan roller sesuai untuk cornices ringan. Roller yang merupakan sebahagian daripada aksesori dengan mudah akan berputar dalam tayar, walaupun di bawah berat badan yang sangat kecil, sehingga memastikan pergerakan langsir yang mudah dan tenang di sepanjang panduan tertentu. Juga aksesori yang sangat popular dengan roda.
 • Bahan - asas plastik atau logam. Bahagian-bahagian yang diperbuat daripada plastik akan mempunyai pelbagai warna - warna putih, merah jambu, coklat, hampir telus, berwarna kuning air. Produk logam akan dicat di bawah nikel atau krom yang dituntut. Dalam pilihan mereka harus mengambil kira ketumpatan dan keparahan tirai yang ada.
 • Kehadiran ciri dalam reka bentuk - untuk mengikat pada pita, kelopak atau elemen gelung.

 

Bahan

Produk langsir dan cangkuk langsir untuk pelbagai kura-kura akan berbeza dalam bahan dan reka bentuk.

Untuk pengeluaran mereka lebih kerap memilih:

 • plastik tahan lama;
 • logam (paling sering tembaga, serta aluminium dan juga keluli);
 • plastik plastik adalah bahan gabungan ultra-moden.

 

Kredit: Blog decorexpro

 

KALENDAR ALAF 21
KATEGORI BUKU
Buku terlaris

Novel
KRAF
  UMUM
   RESEPI

    NEWSLETTER

    Sebarang pertanyaan/jemputan, sila emelkan ke [email protected]