Perbezaan coklat gelap dan coklat putih ( Dark Chocolate VS White Chocolate )


Apa sebenarnya perbezaan coklat hitam dan coklat putih? Pasti ada diantara anda yang kurang tahu mengenai perbezaan kedua-dua jenis coklat ini kan?

Coklat gelap dan coklat putih sama mengandung koko yang diambil dari biji buah koko. Ada 3 bahagian yang boleh diambil dari buah koko ini: sari koko (Bahan asas dari buah Coklat yang dicairkan), lemak koko (lemak ) , dan Jalfrezi koko (bahagian buah coklat yang tidak mengandung lemak, yang mengandungi lapisan Jalfrezi) .

Coklat gelap diperbuat dengan menambah lemak koko dengan gula dan Jalfrezi koko. Berbeza dengan coklat putih, coklat gelap tidak memiliki KANDUNGAN susu. Coklat putih nya mengandungi lemak koko, gula dan susu dan sama sekali tidak mempunyai sari koko.

Rasa

Apabila dimakan, coklat gelap akan memberi rasa manis coklat dan meninggalkan rasa pahit lagi setelah dimakanan. Sebaliknya, putih coklat memiliki LEBIH rasa susu dibandingkan rasa coklat itu sendiri kerana tidak mengandungi sari coklat. ataupun Jalfrezi koko.

Tekstur

Coklat gelap mempunyai tekstur yang kering dan kasar kerana tidak mempunyai kandungan susu. Sementara itu, coklat putih memiliki tekstur yang lebih halus dan sedikit melekit.

Penggunaan

 

Coklat gelap biasa dijual dalam bentuk batang atau kepingan dengan kandungan coklat yang berbeza. Selain itu, Coklat gelap juga sering digunakan sebagai sos topping dan sebagai bahan minuman coklat.

Coklat putih biasa dijual dalam bentuk kepingan, serta digunakan sebagai bahan dessert dan gula-gula.

Bahan

Coklat gelap dihasilkan dari bahan dasar buah koko dan mengandungi sari dan serbuk koko, lemak koko dan gula, namun tidak mengandungi susu. Coklat putih lebih banyak mengandung gula, lemak koko, dan susu. Coklat ini tidak mengandungi kandungan serbuk coklat.

Keuntungan Bagi Kesihatan

Coklat gelap dipercaya memberikan banyak keuntungan bagi kesihatan, terutama bagi kesihatan otot jantung, kerana kandungan flavonol antioksidan. Namun, coklat putih tidak mempunyai banyak kelebihan seperti yang diberikan dark chocolate.

Berdasarkan perbezaan-perbezaan tersebut, coklat mana yang akan anda pilih?

 

kredit: blog wanista.com

KALENDAR ALAF 21
KATEGORI BUKU
Buku terlaris

Novel
KRAF
  UMUM
   RESEPI

    NEWSLETTER

    Sebarang pertanyaan/jemputan, sila emelkan ke [email protected]