Ciri-ciri Fabrik-Jenis Fabrik


Woven & Knits

Tutup kain tenunan dan kain bersatu.

Debbie Colgrove

Kain tenunan tidak terbentang kecuali pada berat sebelah. Kain tenunan terdiri daripada gentian yang lurus di sudut sembilan puluh darjah antara satu sama lain.

Kain bersatu mempunyai gelung serat yang membolehkan kain meregang. Jumlah regangan dan arah peregangan adalah semua pembolehubah. Satu bersatu boleh meregangkan dalam satu arah atau ia boleh meregangkan di kedua-dua arah. Ini adalah pertimbangan penting apabila memilih kain untuk corak tertentu. Sebagai contoh; Corak saman mandi akan memerlukan regangan dua hala yang sama. Jika anda memilih kain yang hanya terbentang dalam satu arah, saman itu tidak akan sesuai dengan betul ... jika anda boleh mendapatkannya.

Kecuali kain itu adalah serat yang ditumbuk, seperti dirasakan, ia mempunyai panjang, salib dan biji bias . Memahami biji-bijian kain adalah penting apabila meletakkan corak

Dengan Nap / Tanpa Nap

Upholstery Fabric With Nap yang ditunjukkan dengan kain di kedua-dua arah

Debbie Colgrove

Semasa anda membaca sampul corak anda akan melihat keperluan yang berbeza untuk dengan atau tanpa tidur. Tidur kain merujuk kepada lapisan longgokan pada kain dengan longgokan. Contoh kain dengan tidur adalah kain beludru, velor, korduroi dan terry.

Apabila memotong kain dengan tidur, ia perlu memotong kain supaya semua itu akan berjalan di satu arah.

Terdapat banyak fabrik baru di pasaran yang tidak mempunyai longgokan tetapi akan memerlukan anda menggunakan susun atur siang.

Apabila ragu-ragu ada beberapa cara untuk melihat sama ada kain itu memerlukan keperluan "tidur siang".

  • Berus kain dengan tangan anda dengan satu cara dan kemudian berus kawasan di sebelah kawasan itu dengan cara lain. Perhatikan jika kain kelihatan sama apabila disikat di kedua-dua arah.
  • Menggunakan kain panjang, lipat kain memanjang dan letakkan dua arah bersebelahan. Perhatikan jika kain kelihatan sama dari setiap arah.

Reka Bentuk Satu Jalan

Kain dengan reka bentuk satu arah

Debbie Colgrove

Reka bentuk satu cara tidak selalu jelas. Sebarang cetakan mempunyai kemungkinan perlu dirawat sebagai reka bentuk sehala.

Sesetengah corak tidak sesuai untuk reka bentuk sehala. Beg tote yang tidak mempunyai jahitan bawah adalah contoh sesuatu yang tidak akan berfungsi dengan kain reka bentuk sehala. Di atas beg tote tanpa jahitan, lipatan kain untuk membentuk bahagian lain beg itu, sekali dilipat kain itu akan menjadi arah yang berbeza dan mungkin kelihatan terbalik.

Kerana kain perlu pergi ke semua arah yang sama, perlu membeli jumlah kain yang dipanggil untuk "tidur siang"

Satu lagi pertimbangan apabila membeli kain dengan reka bentuk sehala adalah sepadan dengan reka bentuk. Mungkin diperlukan untuk membeli kain tambahan untuk mencocokkan reka bentuk. Saiz cetakan dan bilangan kali anda akan dapat menggunakan lebar fabrik membimbing keputusan anda tentang berapa banyak tambahan untuk dibeli.

Jangan sekali-kali menganggap kain itu akan berada di sana jika anda perlu kembali lagi.

Plaids

Kain Plaid

Debbie Colgrove

Plaids adalah kain yang mesti dipadankan pada lipit dan persimpangan. Tidak sepadan dengan plaids akan mengalih perhatian dari penampilan selesai. Saiz kotak-kotak dan bilangan kali anda akan dapat menggunakan lebar kain itu akan membimbing keputusan anda tentang berapa banyak kain tambahan yang diperlukan untuk menyesuaikan plaids.

Plaids memerlukan lebih banyak pertimbangan bahawa reka bentuk sehala kerana garis tegak dan mendatar dalam kotak pasir perlu dipadankan.

Sesetengah corak akan menyatakan bahawa mereka tidak sesuai untuk plaids dan reka bentuk sehala. Tonton maklumat ini di belakang sampul corak atau arah corak.

Percetakan & Jalur Diagonal

Fabrik Jalur Diagonal

Debbie Colgrove

Banyak corak akan mengatakan bahawa mereka tidak sesuai untuk cetakan pepenjuru. Ini dinyatakan kerana ia tidak mungkin untuk menyesuaikan reka bentuk walaupun mungkin dalam kain rekaan atau satu arah.

Pilihan Fabrik untuk Jahitan Pertama

Aneka Kain Kapas

Debbie Colgrove

Pilihan terbaik untuk kali pertama anda menjahit adalah tenunan tenunan kapas 100%. Ciri-cirinya membuat kain "melekat" bersama ketika anda bekerja dengannya dan tidak meregang.

Terima kasih kepada populariti quilting kapas 100% mudah dicari di hampir semua kedai fabrik dalam pelbagai warna dan cetakan.

Sentiasa elakkan reka bentuk, plaids dan cetakan di sebalik apabila anda memilih kain untuk projek jahitan pertama anda kerana mereka memerlukan pertimbangan khusus apabila anda meletakkan corak.

kredit: Blog Actince

KALENDAR ALAF 21
KATEGORI BUKU

NEWSLETTER

Sebarang pertanyaan/jemputan, sila emelkan ke [email protected]