Cara Pilih Jarum Saiz dan Benang yang Benar untuk Manik Benih Anda


Menggunakan saiz jarum dan benang yang tepat untuk manik benih anda adalah bahagian penting dari projek manik anda. Oleh kerana manik benih datang dalam pelbagai saiz dan bentuk yang berbeza, menggunakan jarum dan benang saiz yang betul dapat menjadikan projek anda lebih mudah dan lebih menyenangkan.

Manik benih saiz yang lebih kecil akan memerlukan benang saiz dan jarum yang lebih kecil untuk membolehkan beberapa benang mengalir melalui setiap manik. Manik benih yang lebih besar boleh digunakan dengan jarum dan benang yang lebih besar dan akan membolehkan beberapa benang berlalu tanpa melanggar.

Sebagai peraturan umum, semakin tinggi bilangan saiz manik, semakin kecil manik dan lubang manik. Begitu juga, semakin tinggi jumlah jarum, semakin tipis jarum dan oleh itu ia dapat digunakan dengan manik-manik yang lebih kecil. Ukuran thread boleh berbeza-beza bergantung pada jenama, tetapi benang seperti Nymo dijual dalam ukuran yang terdiri dari "OO" (thinnest) hingga "G" (tebal). Saiz Nymo yang paling biasa adalah OO, O, B dan D.

Sebagai tambahan kepada jarum bersaiz yang berlainan, terdapat banyak jenis jarum manik yang mempunyai ciri-ciri yang berbeza seperti yang lebih fleksibel, mempunyai mata yang lebih besar, dsb.

 • 01 04

  Memilih Jarum dan Thread untuk Saiz 15 Manik Biji

  78 15 0 seed manik.jpg

  15/0 Beads Seed. Julianna C Hudgins GIA AJP

  Saiz 15 manik benih adalah beberapa manik terkecil yang ada.

  Jarum beading bahasa Inggeris dalam saiz 13 dan 12 berfungsi dengan baik dengan manik kecil ini. Jika anda lebih suka menggunakan jarum penggilingan, gunakan saiz jarum nipis yang anda rasa selesa.

  Benang nilon ringan berfungsi dengan baik dengan saiz kecil 15 manik benih. Nymo dalam saiz O dan OO adalah ideal, seperti berat ringan C-Lon. Malah bebibir benang gelang seperti Fireline hanya akan membolehkan satu atau dua benang melintasi manik-manik kecil ini, jadi gunakannya untuk jahitan seperti jahitan peyote atau jahitan batu bata dan elakkan mereka apabila jahitan kerja seperti jahitan persegi dan sudut kanan menenun .

 • 02 04

  Memilih Jarum dan Thread untuk Saiz 10 dan Saiz 11 Biji Manik

  79 11 0 benih manik.jpg

  11/0 Beads Seed. Julianna C Hudgins GIA AJP

  Saiz manik benih 11 adalah saiz manik benih yang paling umum. Saiz 10 manik benih sedikit lebih besar. Terdapat banyak jenama dan pengeluar manik saiz 11 dan lubang-lubang pada manik-manik boleh berbeza-beza mengikut saiznya. Sebagai contoh, lubang pada lubang silinder Toho jauh lebih besar daripada lubang pada saiz 11 manik Czech.

  Jarum beading bahasa Inggeris dalam saiz 10 dan 12 adalah pilihan terbaik untuk digunakan dengan saiz 11 manik benih. Anda juga boleh menggunakan saiz 10 tajam atau jarum manik pendek untuk manik ini jika anda perlu bergerak melalui tempat yang ketat. Jarum mata besar dan jarum beading berpintal juga boleh digunakan, tetapi saiznya yang sedikit lebih besar tidak akan membenarkan pas thread banyak.

  Benang benang nilon dalam medium hingga berat berat berfungsi dengan baik dengan manik-manik ini. Gel benang jenis gel atau berpasir juga boleh digunakan dengan penuh kejayaan. Ingatlah bahawa benang-benang yang lebih berat akan membolehkan lulus yang lebih sedikit melalui setiap manik, jadi jahitan akan akhirnya menentukan sama ada anda harus menggunakan jarum manik yang lebih kecil atau tidak.

 • 03 dari 04

  Memilih Jarum dan Thread untuk Saiz 8 Beads Seed

  80 8 0 benih manik.jpg

  8/0 Beads Seed. Julianna C Hudgins GIA AJP

  Saiz manik benih 8 adalah lebih besar daripada saiz 11 manik benih.

  Saiz manik benih 8 akan mudah disesuaikan dengan saiz 12 atau 10 jarum beading bahasa Inggeris. Jarum beading twisted dan jarum mata besar berfungsi dengan baik dengan manik-manik yang lebih besar ini kerana ia membolehkan beberapa pas melalui setiap manik.

  Benang benang nilon berat badan yang berat berfungsi dengan baik dengan manik-manik ini. Gula-gulungan jenis gel gelendong atau memancing juga berfungsi dengan baik dengan manik-manik ini, kerana lubang yang lebih besar mereka akan membolehkan beberapa pas melalui setiap manik tanpa berlari untuk mematahkan manik.

 • 04 04

  Memilih Jarum dan Thread untuk Saiz 6 Beads Seed

  Saiz 6 manik benih sangat besar untuk manik benih, dengan lubang besar untuk menampung jarum dan benang yang lebih besar.

  Ukuran 10 jarum akan berfungsi dengan baik dengan manik-manik ini, kerana lubang-lubang yang lebih besar akan membolehkan beberapa pas thread. Anda juga boleh menggunakan jarum beading berpintal, jarum mata besar, dan saiz jarum penggilingan yang lebih besar.

  Berat berat nilon beading berat berfungsi dengan baik dengan saiz 6 manik. Barisan jenis gel-berputar atau memancing dalam berat sehingga 10 kilogram kerja ujian dan akan menyokong berat manik-manik ini. Kerana manik-manik ini biasanya mempunyai lubang yang lebih besar, mereka akan membolehkan beberapa benang berlalu tanpa menjalankan risiko memecahkan manik-manik.

Kredit: Blog Actince

KALENDAR ALAF 21
KATEGORI BUKU
Buku terlaris

Novel
KRAF
  UMUM
   RESEPI

    NEWSLETTER

    Sebarang pertanyaan/jemputan, sila emelkan ke [email protected]