Jenis-jenis icing


PENGENALAN

 

Menghias kek adalah salah satu seni gula yang menggunakan icing atau frosting dan unsur-unsur hiasan yang boleh dimakan yang lain untuk membuat kek biasa nampak lebih visual dan menarik . Sebagai alternative , kek boleh dibentuk dan diukir menyerupai tiga dimensi orang , tempat dan benda.

Kek dihiasi untuk menandakan sesebuah majlis seperti hari jadi atau perkahwinan atau perayaan khas . Mereka juga boleh menandakan cuti umum atau agama, atau digunakan untuk menggalakkan perusahaan komersial . Walau bagaimanapun , kek boleh dibakar dan dihiasi untuk hampir mana-mana upacara sosial .

Menghias kek biasanya melibatkan menutupi keseluruhan kek  dengan beberapa bentuk icing dan kemudian menggunakan hiasan gula-gula , coklat atau aising hiasan untuk menghiasi kek . Tetapi ia juga boleh menjadi semudah percikan kot denda gula icing atau drizzling selimut berkilat menjadi sayu dari atas kek . Hiasan aising boleh dibuat dengan mempaip bunga icing dan sempadan hiasan atau dengan membentuk pes gula , fondant atau bunga marzipan dan angka .

 

 

 

JENIS-JENIS ICING

 

1.   FONDANT

 

*     Fondant atau rolled fondant sering disebut dengan plastic icing atau kadang disebut juga dengan pes gula (sugar paste) .  

*     Fondant adalah bahan hiasan cake yang cenderung anjal sehingga sangat mudah dibentuk sesuai keinginan . Biasanya fondant digunakan untuk mengcover cake dan juga digunakan untuk membuat hiasan seperti ornamen2 pada kek seperti pita , kerutan / renda , bunga juga figurine .

*     Fondant dibuat dari campuran gula , gelatin , glucose , glycerin dan shortening dengan peratusan terbesarnya adalah gula sehingga rasanya manis . Kadang juga adunan harus diberi bahan tambahan seperti Gum / gum tragacanth untuk membuat adunan fondant menjadi lebih kukuh .

 

Description: C:\Users\KDM\Desktop\nadira\sem 6\cc\fondant.jpg

Bahan-bahan :

750 gm gula aising

3 tsp gelatin

½ tbs perisa nanas

½ tbs glycerine

 1 tbs liquid glucose

 

2.   BUTTER CREAM

*    Butter cream juga dikenali sebagai krim mentega , mentega icing dan krim mock adalah sejenis aising atau pengisian digunakan di dalam kek , sebagai lapisan dan sebagai hiasan .

*    Dalam bentuk yang paling mudah ia dibuat oleh creaming mentega dengan gula tepung , walaupun lemak lain boleh digunakan seperti marjerin atau mentega .

*    Pewarna dan perasa sering ditambah seperti coklat , purees buah-buahan, dan pelbagai ekstrak .

*    Butter cream adalah topping yang sama untuk cupcakes , kek span , kek mentega dan pencuci mulut yang lain .

 

Description: C:\Users\KDM\Desktop\nadira\sem 6\cc\butter cream.jpg

Bahan-bahan :

500 g Butter

250 g Krim marvello

250 g Gula aising

80 g Putih telur

½ tsp Esen vanilla

 

3.   ROYAL ICING

 

*      Royal icing adalah icing putih keras yang dibuat daripada putih telur yang  dipukul lembut , gula icing dan kadang-kadang lemon atau jus limau

*      Ia digunakan pada kek Krismas , kek perkahwinan , roti halia dan banyak kuih lain, dan cookie, sama ada sebagai tudung licin atau di puncak tajam .

*      Gliserin sering ditambah untuk mengelakkan aising daripada menjadi terlalu keras .

*       Apabila meletakkan aising pada kek , marzipan biasanya digunakan di bawah royal icing  untuk mengelakkan perubahan warna aising.

 

Description: C:\Users\KDM\Desktop\nadira\sem 6\cc\royal icing.jpg

Bahan-bahan :

280 – 300 g Gula icing

1 biji Putih telur

 

1 tsp Jus lemon

 

4.   FLAT ICING

 

*    Ia merupakan fondant yang paling ringkas dan simple .

*    Diperbuat daripada gula icing yang di campurkan bersama gula , air panas, corn syrup dan putih telur yang di campurkan sekali .

*     Teksturnya adalah gebu dan kenyal tetapi ia akan mudah dibentuk dan lembut apabila digunakan semasa ia panas .

*     Selalunya di gunakan pada sweet roll , kek pound sebagai hiasan ringkas, angel cake,biskut , cup cake dan kek coffee .

 

Description: C:\Users\KDM\Desktop\nadira\sem 6\cc\flat icing.jpg

Bahan-bahan :

Bahan A

15 gm gelatin powder yang halal

70 ml air

Bahan B

1 kg gula icing yang telah diayak

1 biji putih telur

50 gm glucose ( liquid) cecair yang sangat likat

15 gm tepung jagung.

 

5.   BOILED ( FOAM ) ICING

 

*   Foam icing adalah kek topping lama . Ia pada asasnya adalah meringue manis, dihasilkan dengan memanaskan putih telur dalam ‘double boiler’  dengan gula dan dipukul sehingga kembang .

*   Putih telur dipanaskan kepada  suhu 160 darjah Fahrenheit dalam proses itu , yang mengambil masa kira-kira tujuh minit .

*    Kebanyakan resipi termasuk jus lemon , krim tartar atau jagung sirap untuk mengelakkan gula dari crystallizing dan membuat buih yang lebih ringan .

 

Description: C:\Users\KDM\Desktop\nadira\sem 6\cc\boiled (foam) icing.jpg

Bahan – bahan :

1 biji Putih telur

1 cawan Gula

½ cawan Air

1 tsp Baking powder

 

 

 

6.   FUDGE ICING

 

*      Dikenali sebagai " Death by Chocolate "  kerana ia mengandungi sejumlah besar coklat .

*       Sebagai alternatif , "fudge" adalah istilah di Amerika Selatan untuk merujuk kepada  satu lapisan kek coklat padat berkhidmat dengan atau tanpa aising .

*      Ia adalah sama dengan brownies , walaupun lembap dengan coklat yang banyak .

 

Description: C:\Users\KDM\Desktop\nadira\sem 6\cc\fudge icing.jpg

 

Bahan – bahan :

1 ½ cawan Coklat pahit

¼ cawan Butter

1 ½ cawan Gula halus

1 biji Putih telur

1 tsp Esen vanilla

kredit artikel: Blog seni kulinari

KALENDAR ALAF 21
KATEGORI BUKU
Buku terlaris

Novel
KRAF
  UMUM
   RESEPI

    NEWSLETTER

    Sebarang pertanyaan/jemputan, sila emelkan ke [email protected]