Bagaimana untuk memilih benang yang betul untuk mesin jahit


Pembentukan jahitan yang sempurna pada produk bergantung kepada banyak faktor, termasuk pemilihan benang yang betul. Sekiranya ketebalannya tidak sesuai dengan jenis kain atau saiz jarum boleh diperhatikan ketidaksamaan atau kekurangan jahitan. Pemecahan biasa benang boleh menyebabkan kecurigaan tentang kerosakan peralatan Faktor-faktor ini, tentu saja, boleh menyebabkan persediaan peralatan yang salah, tetapi dalam kes-kes yang lebih kerap, sebabnya adalah pilihan benang yang salah. Mengenai benang apa yang diperlukan untuk kerja mesin jahit yang berkualiti tinggi, dan akan dibincangkan di bawah.

Varieti benang dan penggunaannya untuk peralatan jahit

Arahan untuk mesin jahit mempunyai cadangan daripada pengeluar mengenai penetapan mod jahit dibergantung kepada jenis bahan. Terdapat juga maklumat tentang pemakaian benang dan pematuhan jarum. Marilah kita mempertimbangkan dengan lebih terperinci jenis thread yang ada untuk jahit dan ciri-ciri mereka.

Kapas

Penyelesaian terbaik untuk menjahit dan membaiki pakaian menggunakan mesin jahit dalam kombinasi dengan kerja manual akan menjadi benang kapas biasa. Mereka adalah yang paling popular dan biasa untuk kedua-dua amatur dan profesional. Benang HB adalah yang paling murah dan murah, selain itu sesuai untuk hampir semua jenis kain. Saiz sejagat seperti itu nombor thread 50, tetapi jika kain terlalu nipis, ia mungkin merobek atau meninggalkan lubang pada jahitan, dan ketika menjahit pakaian kasar, kekuatannya mungkin tidak cukup, dan jahitan akan menyebar. Oleh itu, adalah perlu untuk memilih ketebalan yang dikehendaki atau menggunakan jenis benang lain.

Poliester

Benang sintetik membolehkan anda membuat garis yang paling indah. Struktur seratnya lancar, benang tidak goncang di jahitan, oleh itu ia sering digunakan garis penamatapabila ia sepatutnya sempurna. Di samping itu, mereka sangat tahan lasak dan tidak terputus sedikit. Gelung dilabelkan - 100% poliester.Di kedai Rusia adalah tanda dagangan yang lebih biasa "Nitex" dan "Ideal".

Diperkukuhkan

Mereka berbeza memakai rintangan dan keanjalan disebabkan oleh keistimewaan struktur serat, di mana asas lavsan dikepala oleh pelbagai serat Tanda gulungan Rusia, bergantung kepada jenis bahan, boleh menjadi simbol berikut: LH - benang kapas, LL - rami, LS - bulu. Juga terdapat ketebalan digital ketebalan: semakin tinggi bilangannya, semakin tipis benangnya.

Nilon

Benang ini adalah tahan kelembapan dan cukup sukar, jadi patut untuk kasut, beg. Dalam elemen pakaian yang digunakan untuk garis tersembunyi atau lenturan produk. Ia terdiri daripada dua jenis: monofilamen dan beberapa jenis gentian.

Sutera

Benang sutera digunakan bukan sahaja untuk kain sutera dan bulu, ia adalah sempurna untuk pelbagai jenis bahan. Tahan warna, tidak pudar apabila menyeterika atau mencuci pada suhu tinggi. Perkara utama ialah memilih saiz yang sesuai mengikut struktur kain berserabut.

Terdapat juga benang khas untuk corak hiasan pada pakaian.Benang metali juga boleh digunakan untuk menghiasi atau mencipta produk eksklusif.

 

Pemilihan benang bergantung kepada tekstur bahan yang digunakan

Sewaktu menjahit, warna-warna kain bukan sahaja hanya digabungkan, tetapi juga jenis yang berbeza digunakan. komposisi serat. Bergantung kepada ini, tali ketebalan yang berlainan digunakan untuk mesin jahit.

 1. Untuk pakaian kanak-kanak jahit, kain kapas dan pakaian rajut sesuai benang kapas konvensional yang berkualiti. Saiz yang paling optimum ialah nombor 40.
 2. Untuk perkara ringan yang diperbuat daripada chiffon, serta tulle, gelendong dengan saiz No 70-80 sesuai.
 3. Untuk fabrik suar tebal boleh digunakan benang No. 50-70.
 4. Produk bulu nipis, satin dan sintetik kelihatan baik dengan jahitan dengan ketebalan 40 hingga 70.
 5. Kain berat, kulit semula jadi dan tiruan yang sesuai padat benang No. 30-40.

Benang sutera universal dan boleh digunakan untuk hampir semua jenis kain. Untuk benang bahan nipis 120/3 sesuai. Selanjutnya, ia berkadar terus dengan penurunan saiz benang dengan peningkatan ketebalan kain:

 • Crepe de Chine; Batista - No. 100/3;
 • calico, baju hujan, sutera tebal - №60 / 3;
 • tali pinggang, kain karpet, tarpaulin nombor 40/3.

Petua untuk menjahit berkualiti

Mencipta karya baru dalam bidang fesyen, bekerja pada mesin jahit disertai dengan menjahit tangan. Hiasan, basi dan banyak lagi dilakukan secara manual. Untuk menghemat waktu, anda boleh memilih jenis benang yang optimum, yang paling sesuai di semua peringkat produksi produk dengan bantuan mesin jahit. Berikut adalah beberapa petua untuk pemula yang akan menjadikan proses jahit lebih mudah dan lebih selesa.

 1. Sekiranya benang itu dipilih mengikut kain, tidak ada kesilapan dalam jahitan. Jika jahitan mengetatkan kain atau gelung tetap, anda perlu menyesuaikan ketegangan benang atas dan bawah pada mesin.
 2. Untuk outsole adalah lebih baik menggunakan benang sutera, kerana ia tidak meninggalkan tanda apabila diseterika, tidak menjadi keliru dan mudah dikeluarkan.
 3. Apabila produk sutera menjahit dalam julat warna, mungkin terdapat pemecahan nada yang kuat, ini akan hampir diabaikan pada produk.
 4. Ketebalan benang atas dan bawah harus sama dan sesuai dengan tekstur kain.

Adalah penting untuk diingat bahawa kualiti jahitan secara langsung bergantung kepada kualiti benang, pematuhan mereka dengan bahan yang digunakan untuk menjahit. Juga jahitan kesempurnaan boleh menjejaskan saiz jarum. Peringkat terakhir penyediaan adalah menubuhkan peralatan jahit, menyesuaikan ketegangan benang. Untuk memastikan tetapannya betul, sebelum mula menuliskan, lebih baik untuk memeriksa jenis jahitan pada kain penutup produk masa depan. Begitu juga banyak, bahkan tuan profesional.

 

 

KALENDAR ALAF 21
KATEGORI BUKU
Buku terlaris

Novel
KRAF
  UMUM
   RESEPI

    NEWSLETTER

    Sebarang pertanyaan/jemputan, sila emelkan ke [email protected]