EBOOK VS. BUKU FIZIKAL : BUKU FIZIKAL SEMAKIN MEROSOT?


Ramai yang sangka kemunculan buku elektronik (ebook) akan membunuh buku fizikal namun hasil kajian terbaru ini mungkin membuktikan bahawa jangkaan ini salah.

 

Kajian terbaru yang dijalankan oleh professsor linguistik Naomi Baron, mendapati majoriti pelajar memilih buku fizikal berbanding ebook. Kajian yang dijalankan terhadap 300 orang pelajar universiti yang berasal dari Amerika, Jepun, Jerman dan Slovakia menunjukkan bahawa 92% pelajar menyatakan mereka boleh memberikan tumpuan yang lebih kepada buku fizikal berbanding ebook.

  

Walaupun begitu, Naomi Baron menyatakan bahawa data tersebut hanya menunjukkan tentang aspek tumpuan. Dari aspek pemahaman tentang apa yang dibaca pula, beliau berpendapat ianya tidak akan menunjukkan sebarang perbezaan ketara antara mereka yang membaca buku fizikal atau ebook.

  

Jadi, terpulang kepada keselesaan pembaca samada memilih buku fizikal atau ebook. Jika sebelum ini, anda banyak membaca buku fizikal, anda boleh mempelbagaikan pengalaman membaca anda dengan mencuba ebook pula. Kedua-duanya memberikan pengalaman membaca yang berlainan.

  

Sesetengah memilih ebook kerana harganya yang murah dari harga buku fizikal dan juga limitasi ruang untuk menyimpan buku. Banyak juga platform yang ada untuk anda membaca ebook seperti Amazon Kindle, Ebook Reader di Android dan iTunes, dan Kobo.  Anda boleh cuba cuba membaca ebook dengan menggunakan tablet atau smartphone anda dengan mengaktifkan akaun Google Play Books anda. Mulakan dengan membaca ebook percuma, top-rated yang banyak di ‘pasar’ Google Play Books ini! Google Play Books juga telah sediakan teknologi Night Light untuk anda yang gemar membaca ebook waktu malam.

 

Sesentengah yang memilih buku fizikal pula cenderung untuk memegang buku fizikal, menyelak helaian buku dan obses dengan bau buku!

  

Kini, trend ‘membaca’ buku melalui audio book juga semakin popular. Banyak laman web dan aplikasi yang menyediakan audio book; percuma ataupun berbayar, seperti AudiobooksAudibleLibrivox dan Openculture .

 

Apa pun pilihan anda, pastikan pengalaman membaca adalah suatu yang menyeronokkan, fulfilling dan memberi manfaat!

  

Kredit artikel: Blog warung buku

KALENDAR ALAF 21
KATEGORI BUKU
Buku terlaris

Novel
KRAF
  UMUM
   RESEPI

    NEWSLETTER

    Sebarang pertanyaan/jemputan, sila emelkan ke [email protected]