PEMILIHAN PAKAIAN KANAK-KANAK UNTUK LEBIH SELESA


Apabilah mempunyai anak, pakaian merupakan perkara penting yang selalu difikirkan oleh ibu-bapa, mereka mahu memastikan apa yang dipakai oleh anak selesa dan tahan lama, maklum lah kanak-kanak kan sememangnya lasak dan aktif bergerak, lagi-lagi mereka belum pandai menjaga kebersihan pakaian yang dipakai segala jenis coklat, snek dan lopak lumpur boleh melekat di baju dan seluar, bagi anak-anak yang mempunyai kulit sensitif maka pemilihan fabrik sangat lah penting agar mereka kekal sihat.

Disini akak berikan sedikit tips untuk panduan ibu-bapa memilih fabrik pakaian anak-anak

1) Jenis tenunan kain.

Jika anda memegang kain dibawah cahaya lampu, anda boleh melihat bagaimana ketat atau longgar kain ditenun. Jika kain ditenun longgar atau jarang-jarang, ia sudah pasti tidak dapat bertahan dalam penggunaan yang lasak, jadi cuba elakkan membeli pakaian anak-anak yang mempunyai jenis tenunan jarang-jarang.

2) Tidak mudah luntur atau turun warna

Pakaian kanak-kanak sudah pasti lebih kerap dicuci berbanding baju orang dewasa kerana penggunaan yang kurang cemerkap,oleh itu pemilihan fabrik yang tidak mudah luntur setelah dibasuh berulang kali adalah penting, pilih lah warna asas dan warna cetak yang sama, jika warna asas putih dan kain itu dicelup dalam warna yang berbeza kemungkinan warna akan pudar selepas beberapa basuhan, untuk ingatan warna-warna terang mempunyai kecenderungan untuk pudar lebih cepat.

3) Tidak mudah berkedut atau kusut

Pilih lah jenis pakaian yang tidak mudah kusut masai selepas dibasuh atau semasa digunakan, memandangkan ibu pun tidak mempunyai banyak masa untuk menggosok baju anak.

4) Ketahanan kain

Kanak-kanak membesar dengan cepat, baju-baju mereka pun cepat tidak muat dibadan oleh itu pilih lah kain yang stretchable (memeri sedikit) supaya pakaian mereka boleh digunakan sekurang-kurangnya satu atau dua tahun. Kain seperti anjal cennderung untuk meregang dan ia adalah pilihan yang bijak. Selain itu ibu-bapa juga boleh membeli baju yang lebih besar dari umur anak, jika umur setahun beli lah baju yang berumur dua tahun

5) Plih jenis daripada cotton

Beberapa jenis kain yang sangat sesuai dengan kanak-kanak namun material dari jenis kapas adalah lebih sesuai kerana jenis ini ringan, sejuk dan lembut bila dipakai.

6) warna fabrik

Ia adalah satu amalan biasa memilih warna merah jambu untuk perempuan dan warna biru untuk kanak-kanak lelaki.Namun pemilihan warna mengikut kesesuaian warna kulit juga perlu dipertimbangkan, kebanyakan semua warna sesuai dengan kanak-kanak berkulit cerah manakalah mereka yang mempunyai kulit gelap yang terbaik adalah warna putih, merah jambu dan hijau.

Setakat itu sahaja sedikit panduan berkaitan pemilahan jenis fabrik untuk pakaian anak-anak.

KREDIT ARTIKEL: Blog Lulu Matzam

KALENDAR ALAF 21
KATEGORI BUKU
Buku terlaris

Novel
KRAF
  UMUM
   RESEPI

    NEWSLETTER

    Sebarang pertanyaan/jemputan, sila emelkan ke [email protected]