HIDANGAN KEJU BERSAMA SECAWAN TEH


Jika dulu keju dikatakan makanan untuk orang Inggeris saja, tetapi kini jenis keju seperti cheddar, cottage, mascarpone, mozzarella, parmesan, ricotta dan romano boleh didapati dengan mudah di pasar raya besar seluruh negara. Ini berikutan permintaan yang tinggi terhadap makanan segera dari Barat seperti burger, pasta dan piza serta manisan seperti kek yang menguasai pasaran makanan di Malaysia.

Menyingkap sejarah, keju ditemui sejak ribuan tahun yang lalu. Ia terhasil apabila seorang pengembala lembu menyimpan susu hasil perahannya di dalam karung yang diperbuat daripada kulit kambing. Beberapa hari kemudian, seorang musafir menemui karung kulit kambing yang tertinggal di dalam gua. Oleh kerana musafir itu sangat lapar, dia memakan susu yang sudah berubah bentuk menjadi ketulan dan rasanya sangat sedap. Dari situlah asal usul keju terhasil iaitu melalui proses fermentasi oleh mikroorganisma yang terdapat pada karung kulit kambing.

Keju kemudiannya mula dikomersialkan pada awal abad ke-20 dengan ratusan jenis dan tekstur yang dipelbagaikan. Eropah antara negara yang menjadi pusat industri pembuatan keju dan kemudiannya disebarkan ke seluruh wilayah pada zaman pemerintahan Rom.

Malah sehingga kini, Eropah masih menjadi pusat industri pembuatan keju dengan penduduk tempatan menjadi pemakan keju majoriti di dunia. Namun lama-kelamaan pasaran baru mulai muncul dengan penggunaan keju di Malaysia yang semakin meningkat menerusi pembuatan makanan.

Sejak berkurun lamanya Eropah menjadi negara pengeluar keju terbesar dengan penghasilan keju menerusi sumber tenusu terbaik. Boleh dikatakan industri tenusu di Eropah yang paling produktif dan berjaya kerana penghasilan produk yang bermutu untuk pasaran dunia.

Sebagai contoh, Pusat Kebangsaan Interprofesionel de l’Economie LaitiËre, Perancis (CNIEL) ialah sebuah organisasi yang dikendalikan secara persendirian untuk mempromosikan produk tenusu bagi memudahkan hubungan antara pengeluar susu dan industri pemprosesan. Malah, terdapat organisasi yang sama di negara anggota Kesatuan Eropah yang lain, bagi memastikan kualiti keju yang dihasilkan Eropah.

Keju dibahagikan kepada empat jenis:

1. Lembut: Keju jenis ini dimasak dari luar dengan lapisan kulit putih di luar. Apabila berada pada suhu bilik ia mudah berair.

Contoh: Brie, Camembert, Reblochon, Mont d’Or

2. Separuh lembut: Licin atau di dalamnya jenis berkrim dengan kulit sedikit atau tiada. Julat rasanya lebih ringan dan sedikit pedas

Contoh: Raclette, Abondance, Morbier, Port Salut

3. Keras: Teksturnya sedikit kenyal. Rasanya ringan dan pedas pada hujungnya. Keju ini mudah diparut.

Contoh: Emmental, Beaufort, Mimolette, Tomme de Savoie

4. Keju biru: Keju ini mempunyai warna hijau atau urat biru di dalamnya disebabkan oleh penambahan bahan penicillium semasa pengeluarannya.

Contoh: Saint Agur, Bleu de Auvergne, Bleu de Gex

Dalam majlis ini wakil media berpeluang merasai semua jenis keju keluaran Eropah yang disediakan Cef Jean-Michel Fraisse sambil menunjukkan cara hidangan keju bersama minuman teh. Hidangan keju cara mudah, tetapi klasik untuk menikmati pelbagai jenis keju Eropah yang dipasangkan bersama secawan teh.

“Menjadi tradisi di Eropah keju biasanya dipasangkan dengan perasa tertentu, tetapi untuk menunjukkan bagaimana keju diilhamkan, kami memutuskan untuk menggunakan teh sebagai minuman bagi memberikan pengalaman tersendiri kepada wakil media untuk merasainya,” katanya.

Acara berprestij ini sebahagian daripada kempen Cream of Europe yang dianjurkan Kesatuan Eropah dan CNIEL yang berlangsung di Hotel The Majestic Kuala Lumpur.

Keju yang dihidangkan oleh Cef Jean-Michel ini termasuk St Marcelin, Reblochon, ComtÈ, Fourme d’Amber, Brie dan Bethmale bersama minuman teh masing-masing. Cef Jean turut menerangkan mengenai jenis keju yang popular iaitu:

1. Fourme d’Ambert - Keju biru dihasilkan daripada susu lembu. Garisan biru dihasilkan menerusi cetakan. Rasa keju biru ini benar-benar kuat dan tajam dengan rasa berkrim dan perisa buah-buahan. Sesuai untuk hidangan salad atau dimakan dengan buah pic.

2. Saint-Marcellin - Keju lembut daripada Rhone Alpes di Perancis ini dihasilkan menerusi susu lembu. Kaya dengan krim bersama rasa kacang dan buah. Sesuai dihidangkan dengan roti Perancis.

3. Reblochon - Memiliki aroma yang kuat. Dimakan bersama kentang goreng.

4. Brie - Keju Brie tergolong dalam kategori keju lembut dari Perancis. Keistimewaan yang ada pada keju ini kulit luarnya yang berwarna putih dan bahagian dalamnya lembut mencair. Aromanya tajam dan kandungan lemaknya setinggi 45 peratus. Keju Brie sangat sesuai digunakan sebagai bahan campuran salad, dimakan bersama buah zaitun.

5. Comte - Keju Comte memiliki tekstur yang keras dengan kulit yang tebal. Kulit ini memiliki warna kuning keemasan sehingga coklat. Keju ini sangat beraroma dan rasanya agak pedas namun manis. Comte digunakan untuk fondan dan hidangan ikan atau makanan laut. Untuk menyimpan keju Comte memerlukan kertas aluminium berlubang.

6. Bethmale - Memiliki tekstur separuh lembut dan dihasilkan daripada susu lembu daripada perkampungan Bethmale. Ia disimpan selama empat hingga lapan minggu. Memiliki aroma yang kuat, rasa yang pedas dan kaya susu.

Menerusi ujian rasa ini ia memberikan pengalaman makanan dan minuman yang cukup baik selain mewujudkan hidangan keju anda sendiri bagi menambahkan nilai rasa dalam makanan. Bagi mereka yang ingin mencuba keju Eropah ini boleh mendapatkannya di kedai runcit premium dan pasar raya besar seluruh negara.

KREDIT ARTIKEL : HARIAN METRO ONLINE

KALENDAR ALAF 21
KATEGORI BUKU
Buku terlaris

Novel
KRAF
  UMUM
   RESEPI

    NEWSLETTER

    Sebarang pertanyaan/jemputan, sila emelkan ke [email protected]