Cara Simpan Santan Kotak Supaya Susah Basi, Tahan Lebih Dari 3 Hari!


Setiap kali beli santan kotak, paling lama tahan pun hanya dua hari. Selepas itu, apa yang dilakukan adalah buang sahaja lebihan santan yang belum digunakan kerana sudah basi! Sudah bermacam-macam cara telah dicuba supaya lebihan santan yang belum digunakan kekal tahan lama.

Jadi,cada salah satu perkongsian di laman Facebook tentang tips untuk menyimpan santan kotak lebih tahan lama, boleh lebih dari 3 hari! Mudah dan praktikal, cara ini bukan sahaja dapat menjadikan santan tersebut susah basi, malah kaedah ini juga dapat menjimatkan ruang peti sejuk.

CARA SIMPAN SANTAN KOTAK, TAHAN LAMA TAK BASI

Salam nak share cara simpan santan kotak. Pernah share sebelum ni. Nak share lagi skli. Musim gaji ni kan hehe. Saya jenis beli santan kotak yang besar terus sebab lebih jimat. Setengah orang kalau beli santan kotak lepas bukak kalau tak pakai dalam masa 3 hari dah basi santan nya.

BAHAN DIPERLUKAN

1. Santan & plastik aiskrim.

2. Masukkan santan dalam plastik aiskrim ikut bajet skali pakai bila masak. Santan ni pekat jadi packing sikit-sikit pun dah cukup untuk saya.

3. Lepas dah masuk santan tu ikat dan terus masuk peti bawah. Jangan letak freezer. Letak kat peti bawah. Amik bila nak masak. Guna je mcm biasa.. pastikan labelkan tarikh luput kat santan tu.. Siap!

2. Masukkan santan dalam plastik aiskrim ikut bajet skali pakai bila masak. Santan ni pekat jadi packing sikit-sikit pun dah cukup untuk saya.

3. Lepas dah masuk santan tu ikat dan terus masuk peti bawah. Jangan letak freezer. Letak kat peti bawah. Amik bila nak masak. Guna je mcm biasa.. pastikan labelkan tarikh luput kat santan tu.. Siap!

Kredit: SIrap Limau

KALENDAR ALAF 21
KATEGORI BUKU
Sebarang pertanyaan/jemputan, sila emelkan ke [email protected]